2010-05-27

Bokträdets nya kläder!

Vi har en ny fin banner! Det är duktiga författaren och illustratören Emma Adbåge som har gjort den. Extra roligt är att Emma har lokal anknytning, hon bor nämligen i Bråbo. Emma är snart aktuell med två nya böcker Sven sticker och Bajsfesten;
Vi längtar förstås! Här nedan kan du läsa en kortare intervju med Emma:
Du har både skrivit och illustrerat egna böcker samt illustrerat andras. Vilket föredrar du?
Det är kombinationen som är det roliga; när man jobbar med eget får man liksom ta hand om en helt egen liten värld alldeles själv och man kan ensam bestämma hur den världen ska vara (och redaktören litegrann, förstås). Att jobba med andras material gör att man har lite motstånd med, hela tiden, det är oftast väldigt nyttigt och roligt. Då får man blanda ihop sin hjärna med andras hjärnor och då lär man sej mycket om vad man både tycker och inte tycker, tillsammans. Det är roligt att få vara en del av någon annans lilla värld också, och att försöka illustrera den så bra som möjligt.

Hur mycket får du bestämma själv? Har du känt dig censurerad av bokförlagen någon gång? (Debatten som varit om att föräldrar vill ha tillrättalagda böcker utan ölflaskor osv.)
Debatten är både jätteintressant och viktig men jag har personligen bara känt av censuren ett par gånger. En gång har det gällt t.ex. en bild på en kille som satt med fötterna på sätet i en buss – det fick han inte. Då la jag hans skor på bussgolvet istället och lät honom sitta kvar. Jag har även fått ett manus refuserat en gång, för att det varit för allvarligt (vilket jag fortfarande själv inte håller med om). Men den ökade känsligheten och ängsligheten känner jag av i stort, det är tråkigt tycker jag, vad, varför och för vems skull censurerar man, egentligen?

Du har  illustrerat Alex Schulmans bok Bajsfesten. Hur gick det till när du fick det jobbet?
Jag blev tillfrågad via förläggaren på Rabén och Sjögren. Från början hade inte Alex någon illustratör till sitt manus, och efter att förlaget presenterat ett antal olika förslag, så valde Alex mina illustrationer. Jag provtecknade & tog fram några skisser och lite olika varianter och det stämde fint, nu är jag precis klar med orginalen som ska till tryck strax.

Kan du tipsa om någon bok du tyckte om att läsa som barn? (Detta är ju ändå en tipsblogg) Varför gillade du den/dem?
För att nämna några få av många:
Den fräcka Kråkan av Ulf Nilsson & Eva Eriksson. Den tyckte jag om för att den var både spännande och sorglig och fin på samma gång. Många känslor i omlopp! Och så är jag uppvuxen på landet sådär med många kusiner omkring mej, så det var nog lite igenkänningsfaktor också.
Det underbara dagishemmet av Gun-Britt Sundström. Fullständigt underbar bok om att börja på dagis. Huvudpersonen Victoria är både rolig och smart och den stubbade mamman röker öppet, sitter på toa med öppen dörr, och det sitts på potta och stås i dagis-kö. Underbar realism utan censur! Och Gunna Grähs illustrationer gör minst hälften av jobbet!
Ture Sventon – när jag blev lite äldre hade jag en riktigt tjock Ture Sventon-bok som jag knappt kunde titta i utan att vilja ta fram färgpennorna och färglägga Sven Hemmels fantastiska svartvita illustrationer. Både spänning och humor, en klassiker! ...och som sagt, snygga bilder, viktigt för en tecknare! (: Dessutom känns den så könsneutral, jag vet inte om jag ens tänkte på det då, eller om den ÄR det, det är ju en massa gubbar och så nån sekreterar-dam... men ändå. Som att den riktade sej till "alla".

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? Reser du mycket till skolor, förskolor och bibliotek?
En helt vanlig dag går jag upp klockan sex ungefär. Då tar jag en sväng utomhus först (om det är fint väder) och äter frukost. Sen arbetar jag med original, skisser eller läser manus och mejlar. Ibland skriver jag förstås. Tar nån liten rast, äter lunch, fortsätter. Ibland åker jag iväg och skriver, annars jobbar jag i ett arbetsrum hemma. Det är väldigt olika, jag har inte jättefasta rutiner över i vilken ordning jag gör allt. Då och då är jag ute och föreläser och pratar med barn och vuxna på skolor och bibliotek. Antingen om mitt jobb eller om någon särskild av mina böcker. Det är jätteroligt, publiken är oftast så bra och har tusen smarta frågor!

Kan du berätta lite om vad du har för projekt på gång?
Dels kommer en ny ”Leni”-bok som jag ska börja göra klart bilderna till nu i sommar (”Leni blir en bebis”, Rabén & Sjögren), och dels kommer det en bok till om ”Sven” (”Sven käkar mat”, Alfabeta) som jag också ska börja på precis. Den första boken om Sven har förresten inte kommit än, den kommer i september, den heter ”Sven sticker”.
Sen jobbar jag lite för dagstidning då och då och så strax illustrationer till Lekotopia och något som heter ”Äppelmysteriet”. Det blir ett lekfullt och modernt undervisningsmaterial för barn i förskoleåldern, på temat hållbar utveckling & miljö. Något att hålla utkik efter framöver!

Vi på Bokträdet tackar Emma för intervjun och vårt eget nya fina bokträd /Karin
Ps Leni är ett sockerhjärta får en fin recension här och hos Bokunge kan du läsa en annan intervju med Emma.


3 kommentarer:

Helena / Barnboksprat sa...

Vad fint det blivit här och vilken intressant intervju! Jag är väldigt nyfiken på alla nämnda böcker!

Karin sa...

Kul att du gillar det, ni har ju fint borta hos er också!

Annika Söderholm sa...

Emma gör fantastiska bilder (och böcker!), det är jag den förste att hålla med om! /Annika, Lekotopia